Verstoorde arbeidsrelatie
Niet meer door één deur kunnen met uw baas. In dit geval is het niet langer mogelijk om op een professionele manier samen te werken. Van de oorzaken tot uw rechten: op deze pagina vindt u alles over ontslag wegens een verstoorde arbeidsrelatie en mogelijkheden tot herstel daarvan
Oorzaken van een verstoorde arbeidsrelatie
Oorzaken van een verstoorde arbeidsrelatie Een verstoorde arbeidsrelatie kan verschillende oorzaken hebben, variërend van persoonlijke conflicten tussen leidinggevenden en werknemers tot onenigheid tussen collega's onderling.
Het vaststellen van een verstoorde arbeidsrelatie is complex. Er moet in ieder geval sprake zijn van een aanhoudende en ingrijpende verstoring, die zodanig ernstig is dat een gezonde samenwerking niet langer mogelijk is. Bovendien moet deze verstoring de bedrijfsvoering beïnvloeden en het voor de werknemer onmogelijk maken zijn of haar taken uit te voeren.
Dergelijke situaties ontstaan vaak door een opeenstapeling van gebeurtenissen, zoals:
-
Beschadigd vertrouwen tussen de werknemer en de werkgever of collega’s.
-
Valse beschuldigingen vanuit de werkgever.
-
Pestgedrag door een leidinggevende of collega’s.
Herstel van de arbeidsrelatie
Wij kunnen helpen met het herstellen van de arbeidsrelatie door effectieve communicatiestrategieën aan te bieden. Samen werken we aan het verbeteren van de interacties binnen uw werkomgeving, waarbij het doel is een professionele en respectvolle samenwerking te herstellen
Eisen ontslag verstoorde arbeidsrelatie
Een arbeidsrelatie mag nooit bewust verstoord worden. Zowel de werkgever als de werknemer hebben de verantwoordelijkheid om de situatie te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door een gesprek te plannen om problemen uit de wereld te helpen. Indien nodig, kan een mediator worden ingeschakeld.
Werkgevers moeten zorgvuldig documenteren dat zij alles hebben gedaan om de relatie te herstellen. Zij moeten aantonen dat:
-
Er sprake is van een verstoring.
-
Deze verstoring ernstig en duurzaam is.
-
Herstel van de relatie niet mogelijk is.
-
Herplaatsing ook niet mogelijk is.
Ontslag via kantonrechter
De ontslagprocedure bij een verstoorde arbeidsrelatie verloopt via de kantonrechter. De werkgever dient een verzoek tot ontbinding van het arbeidscontract in, waarna de werknemer een verweerschrift kan indienen. De kantonrechter behandelt beide documenten tijdens een zitting en doet binnen 2 tot 4 weken uitspraak.
Indien het contract wordt beëindigd, is er nog een opzegtermijn, waarvan de duur van het ontslagproces kan worden afgetrokken.
Niet eens met uitspraak kantonrechter? Als werknemer kunt u binnen 3 maanden in beroep gaan tegen de uitspraak. Het is aan te raden hierbij juridische hulp in te schakelen.
Transitievergoeding bij verstoorde arbeidsrelatie
Als het arbeidscontract wordt ontbonden, heeft de werknemer in principe recht op een transitievergoeding. Indien de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld, kan ook een billijke vergoeding worden toegekend. Er is geen recht op een transitievergoeding als de werknemer zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen.
Heeft u direct hulp nodig?
Krijg juridisch advies
Bekijk onze oplossingen
Uitgebreid begrijpelijk schriftelijk advies
Binnen 48 uur
30 minuten telefonisch sparren
U krijgt een vaststellingsovereenkomst?
Maximale voorwaarden
Succesvolle onderhandeling
Maximale transitievergoeding
Wij zorgen voor: