6 januari 2025
Leestijd: 3 minuten
Elke werkgever is wettelijk verplicht om een verzuimbeleid en verzuimprotocol te hebben, zoals vastgelegd in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Aandacht voor de gezondheid en veiligheid van uw werknemers kan een positieve impact hebben op het ziekteverzuim in uw praktijk. Maar wat hoort er eigenlijk allemaal in een verzuimprotocol?
Waarom een verzuimprotocol?
Een verzuimprotocol is een praktische vertaling van het verzuimbeleid en bevat duidelijke afspraken over hoe om te gaan met ziekteverzuim. Het document schetst de rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer en helpt om:
Ziekteverzuim te voorkomen en beperken.
Werknemers goed te begeleiden en te re-integreren.
Te voldoen aan wettelijke verplichtingen.
De veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen.
Het hebben van een verzuimprotocol biedt houvast en zorgt ervoor dat iedereen in uw organisatie gelijk behandeld wordt.
Wat staat er in een verzuimprotocol?
Een verzuimprotocol bevat praktische afspraken en richtlijnen, zoals:
1. Ziekmelding en herstelmelding
Bij wie meldt de werknemer zich ziek of beter? Meestal gebeurt dit telefonisch bij de leidinggevende.
Op welke manier en voor welk tijdstip moet de melding worden doorgegeven?
2. Ziekte tijdens vakantie
Als een werknemer ziek wordt tijdens vakantie, moet hij dit zo snel mogelijk melden. Het is verstandig om in het verzuimprotocol te vermelden dat een lokale arts een medische verklaring opstelt.
3. Verzuimcontrole (bereikbaarheid)
De werknemer moet bereikbaar zijn voor begeleiding en controle. Hij of zij moet de volgende zaken doorgeven:
Verblijfadres en telefoonnummer.
Vermoedelijke datum van werkhervatting.
Zaken die geregeld moeten worden op het werk.
Of het verzuim verband houdt met een bedrijfsongeval of veroorzaakt is door een derde.
4. Verzuimbegeleiding
De begeleiding richt zich op een snel en gezond herstel van de werknemer, met acties die bijdragen aan een duurzame terugkeer naar de werkplek.
5. Re-integratie stappenplan
Volg de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Dit vergroot niet alleen de kans op succesvolle re-integratie, maar voorkomt ook een loonsanctie van het UWV. Als de Wvp niet wordt nageleefd, kan de werkgever een loonsanctie van maximaal 52 weken opgelegd krijgen.
6. Loondoorbetaling bij ziekte
De wet schrijft voor dat een werknemer in het eerste ziektejaar minstens 70% van zijn loon ontvangt, met een minimum van het wettelijk minimumloon. In het tweede ziektejaar is aanvulling tot het minimumloon niet verplicht, tenzij anders bepaald in de cao.
Verzuimbeleid als onderdeel van personeelsbeleid
Het verzuimbeleid moet passen bij de aard, cultuur en omvang van de organisatie. Hoe een organisatie omgaat met zieke werknemers heeft grote invloed op de sfeer en samenwerking binnen het team. Met duidelijke regels en verwachtingen kunt u als werkgever verzuimkosten beperken en praktische problemen voorkomen.
Aan de slag met uw verzuimbeleid en -protocol
Zorg ervoor dat uw organisatie beschikt over een helder en volledig verzuimprotocol. Dit is niet alleen noodzakelijk om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook om ziekteverzuim te minimaliseren en een gezonde werkcultuur te bevorderen.
Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een verzuimprotocol? Neem contact op met Van der Burg Juristen voor professioneel advies en ondersteuning!
コメント