top of page

Oei, foei, doei-beleid: Ontslag op staande voet.


Ontslag op staande voet

Bij Van der Burg Juristen analyseren we regelmatig situaties waarin werkgevers hun beleid hanteren om discipline te handhaven. Een interessante casus is die van een werkgever die een zogenaamd ‘oei-foei-doei-beleid’ toepaste. Dit beleid houdt in dat een werknemer na drie waarschuwingen bij een volgende overtreding op staande voet ontslagen kan worden. De vraag die hierbij opkomt, is of dit beleid juridisch door de beugel kan, of dat het juist helderheid verschaft aan de werknemers.

Een recent voorval betrof een werknemer van Stakelogic, een bedrijf in online casinospellen. Deze werknemer, in dienst sinds 2022 als game presenter, werd binnen zes maanden vier keer officieel gewaarschuwd. De redenen varieerden van ongeoorloofde afwezigheid, het niet dragen van bedrijfskleding, het missen van een afspraak bij de bedrijfsarts, tot aan feestend en drinkend verschijnen in een video terwijl de werknemer ziek gemeld was. De laatste drie waarschuwingen ontving hij binnen één week, wat leidde tot zijn ontslag op staande voet.


Juridische toetsing van het ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet is een uiterste maatregel binnen het arbeidsrecht en heeft ingrijpende gevolgen voor de werknemer: direct verlies van werk en inkomen, en vaak ook geen recht op een WW-uitkering. De wet stelt strenge eisen aan de geldigheid van een dergelijk ontslag. Een dringende reden en onverwijlde mededeling hiervan aan de werknemer zijn vereist (art. 7:677 BW).


In de zaak van Stakelogic beoordeelde de kantonrechter van Eindhoven de situatie met nadruk op de ernst en frequentie van de incidenten (ECLI:NL:RBOBR:2024:2358). Ondanks het gehanteerde beleid was geen van de incidenten volgens de kantonrechter ernstig genoeg om een ontslag op staande voet te rechtvaardigen. De kantonrechter kritiseerde ook de reactie van Stakelogic op het filmpje; de werknemer kreeg niet de gelegenheid om uitleg te geven, wat wel had gemoeten gezien de medische context en het privékarakter van de gebeurtenis. De rechter stelde dat Stakelogic had moeten opteren voor een lichtere sanctie in lijn met haar verzuimbeleid. Het ontslag werd vernietigd.


Conclusie

Dit voorbeeld onderstreept het belang van een zorgvuldig en proportioneel sanctiebeleid binnen bedrijven. Werkgevers dienen zich te realiseren dat een ‘oei-foei-doei-beleid’ niet altijd standhoudt in de rechtszaal. Zorgvuldige overweging van de specifieke omstandigheden en de keuze voor passende sancties zijn essentieel om juridische tegenslagen te voorkomen.


Voor verdere vragen of advies over ontslag op staande voet en arbeidsrecht, nodigen wij u uit om contact op te nemen met Van der Burg Juristen via onze website. Klik hier voor juridisch advies in arbeidsrecht.

Comments


bottom of page