Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens verstoorde relatie bij KLM bevestigd
- vanderburgjuristen
- 4 jun
- 2 minuten om te lezen

In een recente uitspraak (ECLI:NL:RBNHO:2025:5559) heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld dat de arbeidsovereenkomst van een KLM-werknemer terecht kan worden ontbonden vanwege een ernstig verstoorde arbeidsrelatie. Dit ondanks het feit dat de werknemer slechts tien maanden voor zijn pensioen stond.
De casus: wat was er aan de hand?
De werknemer, werkzaam bij KLM sinds 1989 en sinds april 2021 als Consultant Decision Support, diende een verzoek tot ontbinding in met daarbij een eis tot toekenning van zowel een billijke vergoeding als een transitievergoeding. De werknemer vond dat KLM ernstig verwijtbaar had gehandeld door hem onvoldoende passend werk aan te bieden, incorrecte toepassing van de CAO, en te weinig loon uit te betalen.
Oordeel rechtbank: geen billijke vergoeding, wel ontbinding
De kantonrechter oordeelde dat KLM niet ernstig verwijtbaar heeft gehandeld jegens de werknemer:
Geen loonachterstand:Ā De werknemer claimde sinds 2019 recht te hebben op een 100%-aanstelling, terwijl hij al jaren werkte en betaald kreeg op basis van een 90%-contract. De rechtbank vond dat de werknemer hierover niet tijdig had geklaagd en de klacht daarom ongegrond was.
Correcte CAO-toepassing:Ā De rechter oordeelde dat KLM de CAO juist heeft toegepast en dat de door werknemer genoemde artikelen uit de CAO niet op zijn situatie van toepassing waren.
Passend project aangeboden:Ā Het project dat KLM aan werknemer had toegewezen (CO2-uitstoot onderzoek) werd als passend gezien door de rechter. De werknemer had bovendien eerder positieve feedback ontvangen op dit project.
Omdat de werknemer vooraf had aangegeven zijn eigen verzoek te willen intrekken als er geen billijke vergoeding werd toegewezen, kon KLM een tegenverzoek indienen. Dit tegenverzoek tot ontbinding op grond van een verstoorde arbeidsverhouding (g-grond) werd toegewezen, omdat duidelijk bleek dat het vertrouwen tussen partijen definitief verdwenen was.
Gevolgen en toekenning transitievergoeding
Hoewel de werknemer geen recht kreeg op een billijke vergoeding, is hem wel een transitievergoeding van ⬠100.941,26 toegekend. KLM moet daarnaast een duidelijke eindafrekening opstellen.
Wat betekent deze uitspraak voor werkgevers?
Deze uitspraak benadrukt hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met signalen van ontevredenheid van werknemers, zeker bij langlopende arbeidsrelaties. Een verstoorde arbeidsverhouding kan uiteindelijk voldoende grond bieden voor ontbinding, zelfs kort voor een pensioen.
Hulp of advies nodig?
Van der Burg Juristen biedt ondersteuning bij arbeidsrechtelijke procedures, dossieropbouw en strategische advisering rondom ontslagzaken en transitievergoedingen. Wij zorgen ervoor dat uw belangen effectief worden beschermd.
Van der Burg JuristenUw juridische partner voor snelle en effectieve resultaten.www.vanderburg-recht.nl
ć³ć”ć³ć