top of page

Werkgever stopt loon wegens weigeren koffie-afspraak. (Loonstop werknemer).

Bijgewerkt op: 18 okt 2024

Onlangs vond er een kort geding plaats bij de kantonrechter in Rotterdam nadat een werkgever besloot het loon van een zieke werknemer stop te zetten vanwege het weigeren van een koffie-afspraak met de werkgever. In de wet zijn specifieke situaties vastgelegd waarin een werkgever het loon van een zieke werknemer mag stopzetten. Het geschil tussen de werkgever en werknemer draaide om de vraag of de weigering van de koffie-afspraak als een geldige reden kon worden beschouwd om het loon stop te zetten.


De kantonrechter heeft geoordeeld dat de werknemer niet geweigerd heeft om het advies op te volgen om koffiemomenten te houden (ECLI:NL:RBROT:2023:3454). Het inplannen van deze koffiemomenten, op advies van de bedrijfsarts, dient in onderling overleg te gebeuren, waarbij beide partijen redelijk rekening moeten houden met elkaars gerechtvaardigde belangen. De kantonrechter acht het redelijk dat de koffiemomenten gepland worden tijdens de werktijden van de werknemer, zoals deze waren gedurende het jaar vóór haar ziekte, wat in het geval van de werknemer alleen overdag was.


De werkgever heeft volgens de kantonrechter onvoldoende onderbouwd dat er geen manier is om de organisatie en werktijden dusdanig aan te passen dat hij of een vervanger overdag met de werknemer kan afspreken. Daarnaast is niet aangetoond dat het voorstellen van een digitaal koffiemoment als alternatief voor het fysieke koffiemoment voldoende is onderzocht, terwijl de werknemer dit wel heeft voorgesteld. Al met al is niet duidelijk geworden dat de werkgever een constructieve houding heeft aangenomen en actief heeft gezocht naar (creatieve) oplossingen. Hierdoor heeft de werkgever de loonstop ten onrechte toegepast.




Comments


bottom of page