top of page

De zaak van de verdwenen aannemer


Casusbeschrijving: De Zaak van de Verdwenen Aannemer


Van der Burg Juristen

In een recente zaak die ons kantoor heeft beziggehouden, werden we geconfronteerd met de inherente risico's en uitdagingen van zakendoen in de bouwsector. Onze cliënt, een particulier die een aanzienlijke aanbetaling van €25.000 had gedaan voor bouwwerkzaamheden, stond voor een onvoorziene tegenslag toen de ingeschakelde aannemer zonder enig spoor te hebben achtergelaten verdween. Deze casus belicht de complexiteit en de noodzaak van due diligence bij zakelijke transacties.

Uitdagingen in de Identificatie van de Aannemer

Een van de eerste en meest kritieke uitdagingen was het lokaliseren van de aannemer. Onze initiële pogingen om de contactgegevens te achterhalen via de Kamer van Koophandel leidden tot verwarring; de gegevens kwamen niet overeen, wat suggereerde dat de aannemer onder een ander KvK-nummer geregistreerd stond. Deze complicatie benadrukte het belang van een grondige verificatie voorafgaand aan zakelijke overeenkomsten.

Juridische Acties en Correspondentie

Na het verzamelen van de juiste contactinformatie, verstuurden we namens onze cliënt een ingebrekestelling naar de aannemer. De respons was onverwacht; de aannemer dreigde met het inschakelen van een advocaat. Echter, na het verstrijken van de in de ingebrekestelling gestelde termijn zonder verdere communicatie vanuit de aannemer, hebben we proactief telefonisch contact opgenomen. Het gesprek onthulde dat de aannemer de situatie ontkende en beweerde onschuldig te zijn, aangezien hij door omstandigheden buiten zijn schuld om niet in staat was geweest het werk naar behoren uit te voeren.

Geconfronteerd met deze impasse, hebben we een juridische brief opgesteld waarin de ontbinding van de overeenkomst werd geëist, onder vermelding van de ernstige rechtsgevolgen en de financiële lasten die dit voor de aannemer met zich mee zou brengen.

Financiële Vordering en Conclusie

Als gevolg van de onverzettelijke houding van de aannemer en het uitblijven van een bevredigende oplossing, hebben we de wettelijke rente over de aanbetaling van €25.000 plus alle bijkomende schade geëist. Onze cliënt is momenteel op zoek naar een nieuw, betrouwbaar klusbedrijf om het project voort te zetten.


Advies aan Toekomstige Cliënten

Deze zaak dient als een waarschuwing voor zowel particulieren als bedrijven over de risico's verbonden aan vooruitbetalingen en het belang van een grondige achtergrondcontrole van zakenpartners. Van der Burg Juristen staat klaar om u te adviseren en te ondersteunen in dergelijke kwesties, met als doel uw rechten te beschermen en u te behoeden voor potentiële valkuilen in de toekomst.


Van der Burg Juristen: Uw partner in recht, toegewijd aan het beschermen van uw belangen en het navigeren door de complexiteit van juridische uitdagingen.


bottom of page