top of page

Leg afspraken vast en voorkom een juridische strijd



Recentelijk werd ons kantoor geconfronteerd met een leerrijke casus die het cruciale belang van schriftelijke overeenkomsten in de zakelijke wereld onderstreept. Onze cliënt, een aannemer, vond zichzelf in een precaire situatie nadat een klant, met wie hij mondelinge afspraken had gemaakt over klussen, materialen, en werkuren, zich onverwachts terugtrok uit het project. Dit liet onze cliënt achter met substantiële ongedekte kosten en zonder een duidelijk pad om zijn rechten af te dwingen.

De Uitdaging van het Ontbreken van een Schriftelijke Overeenkomst

Zonder een schriftelijke overeenkomst werd het bewijzen van de gemaakte afspraken en de daaruit voortvloeiende rechten een complexe uitdaging. Dit illustreert een fundamenteel principe in zakendoen: terwijl woorden in de wind kunnen verdwijnen, blijven schriftelijke overeenkomsten standhouden.


Juridische Stappen en Correspondentie

Geconfronteerd met deze situatie, hebben we namens onze cliënt gecorrespondeerd met de andere partij. Onze eerste poging om via aangetekende post te communiceren werd door de andere partij geweigerd, wat de complexiteit van de zaak verder verhoogde. Het weigeren van aangetekende post diende als een indicatie van de onwil van de andere partij om de situatie op een coöperatieve manier aan te pakken.

Communicatie met de Tegenpartij

Na enige tijd slaagden we erin om in gesprek te komen met de advocaat van de andere partij. Hun standpunt was onwrikbaar: volgens hen was er geen sprake van een overeenkomst. Deze bewering stond centraal in het geschil en belichtte de uitdagingen die ontstaan wanneer afspraken niet schriftelijk worden vastgelegd.

Onderhandelingen en Zoeken naar een Oplossing

Op dit moment bevinden we ons in de fase van onderhandelingen met als doel onze cliënt uit te laten betalen waar hij recht op heeft. Ons streven is om een rechtvaardige oplossing te bereiken die de verliezen van onze cliënt compenseert, ondanks de afwezigheid van een schriftelijke overeenkomst.

Het Belang van Schriftelijke Overeenkomsten

Deze casus dient als een krachtige herinnering aan het belang van het vastleggen van alle zakelijke afspraken in schriftelijke overeenkomsten. Het is een preventieve maatregel die niet alleen uw werk en investeringen beschermt, maar ook een fundamenteel instrument biedt voor het afdwingen van uw rechten, mocht een geschil ontstaan.


Advies van Van der Burg Juristen

Wij adviseren krachtig om, ongeacht de aard van uw zakelijke relaties of de vertrouwdheid tussen partijen, altijd het zekere voor het onzekere te nemen en uw afspraken duidelijk op papier te zetten. Dit verzekert niet alleen de bescherming van uw belangen, maar bevordert ook de helderheid en de verantwoordelijkheid tussen alle betrokken partijen.


bottom of page